Skaffa dig en karriär efter fotbollen

Fotboll är världens största sport med miljontals spelare. Många spelare drömmer om en karriär som fotbollsproffs. En liten del av de spelarna passerar nålsögat till att kunna leva på att spela fotboll. Livet som proffs kan verka glamoröst och lättsamt men det betyder också ofta att utsätta sin kropp för stora påfrestningar. Därför har man som fotbollsspelare endast en begränsad tid då man kan vara på topp. Många måste pensionera sig från fotbollen redan i 35-årsåldern. Det är kanske lite väl tidigt att helt sluta upp med att jobba så många bestämmer sig för att skaffa sig en ny karriär.

Byt spel mot spel

En väg att gå efter fotbollen är att använda sin vinnarskalle inom ett annat spel. Kroppen kanske inte längre håller för att spela fotboll på topp men lusten att tävla finns fortfarande kvar. Det finns alltid användning för rätt mindset inom alla spel. Det finns till exempel före detta idrottare som istället börjat att ägna sig åt avancerade brädspel eller kortspel. När det gäller kortspel är det poker som brukar vara populärast hos före detta idrottsmän. Som spanjoren Ramón Colillas, en före detta fotbollstränare och idrottslärare som idag är pokerproffs hos Team PokerStars. Han har med stor sannolikhet användning för sitt sportsliga sinne när det gäller att lägga upp strategier och vara uthållig vid spelborden. En god grundfysik är också en fördel för att orka hålla ut under långa turneringar där spelet ofta pågår till sent på kvällen eller natten. Att vara en professionell pokerspelare innebär ofta många resor till olika turneringar. En livsstil som de flesta fotbollsspelare kan känna igen.

Sälj dig

Det låter kanske som en klyscha att sälja sig men det är precis vad många spelare gör efter att de har lagt fotbollskorna på hyllan. De säljer sitt namn till olika varumärken. Eftersom fotboll är så stort i många av länder världen över är också de bästa fotbollsspelarna mycket berömda och deras namn värt lika mycket som stora internationella varumärken. Det är därför inte konstigt att kända idrottsprofiler kan ta bra betalt av olika företag för att ställa upp som ambassadör för deras produkter. Naturligtvis är det vanligt att fotbollsspelare visas upp som reklampelare för diverse producenter av sportkläder och skor. Dock brukar det inte sluta där utan vi ser dagligen både nuvarande och före detta fotbollsspelare göra reklam för allt ifrån mobiltelefoner till nätcasinon. Ibland används personen endast i en enstaka reklamfilm och ibland sträcker sig samarbetet över flera år där företaget kan producera en hel klädkollektion med spelarens namn.

Starta eget

En del före detta proffs vill ta steget längre och själva vara inblandade i vilka produkter de ska sälja. De vill till och med själva vara med att ta fram produkten. När det kommer till kända sportprofiler brukar det ofta röra sig om kläder. Av någon anledning verkar kalsonger vara särskilt populärt att sätta sitt namn på. Det finns endast i Sverige minst en handfull före detta elitidrottare som gärna vill visa upp sitt namn på en kalsong. Skor, väskor och sportkläder är också vanligt. En annan produkt som brukar vara populär att tillverka är parfym med sitt namn på. Både som eget märke och att sportprofilen lånar ut sitt namn till ett redan befintligt märke. På senare tid har hudvård speciellt framtagen för män blivit alltmer populär. Det har gjort att det även har blivit populärt att ta fram egna hudvårdsserier.

Ränderna går aldrig ur

Att sälja produkter och göra reklam i all ära men är det inte så att det är svårt att bryta gamla vanor. Därför ser vi också att så många fotbollsspelare stannar kvar inom sporten, men tar en annan roll. Den vanligaste vägen då brukar vara att gå vidare som tränare. En bra början kan då vara att först vara assisterande tränare för att sen avancera. En del spelare väljer att flytta tillbaka till sin hemstad för att börja träna nya fotbollsaspiranter där. Andra satsar på en internationell karriär och försöker knipa en åtråvärd befattning hos en storklubb. Vilken väg man än väljer finns det många vägar att gå efter karriären som fotbollsproffs.

Leave a Comment