LISTA: Premier League dyraste värvningar genom tiderna!

Lista med dyraste värvningarna i Premier League

Vilka är de dyraste värvningarna i Premier League? Premier League dyraste värvningar? Två värvning från i sommar finns med på listan över de dyraste värvningarna i Premier League. Den brittiska ligafotbollen har de senaste säsongerna dominerats av främst två storklubbar, Chelsea och Manchester City. Den förstnämnda klubben fick i våras lyfta Premier League-titeln till skyarna men inför den kommande säsongen har storklubbar som Manchester United och Arsenal värvat flera intressanta spelare för att vara med och utmana om de ädlaste placeringarna. Detsamma gäller givetvis Liverpool och tidigare nämnda Manchester City som är de enda klubbarna som har med en värvning från i sommar på denna listan. Se & Spela på fotboll live =>

dyraste spelarköpen i Premier Leagues historia

10 dyraste värvningarna i Premier League

Nyligen upprättade vi en lista med de dyraste övergångarna inom Premier League. Efter att vi på Silly Season Sverige under gårdagen tagit en titt på de tio dyraste spelarköpen i La Liga någonsin samt de tio dyraste spelarköpen i Serie A någonsin, tar vi idag en titt på Premier Leagues uppdaterade motsvarighet. Och även här hittar vi givetvis spelare som både gjort stor framgång i klubben samt spelare som inte lyckats riktigt lika bra. Jämför gärna de dyraste övergångarna i Premier League med världens dyraste övergångar någonsin. Se & Spela på fotboll live =>

Statistiken är hämtad från Transfermarkt och står i euro, men finns även inkluderad i svensk valuta inbäddad i texten gällande varje övergång. 

10. Robinho, Manchester City (från Real Madrid) – 43 miljoner euro

Den brasilianske anfallaren Robinho värvades inför säsongen 2008/2009 in från den spanska storklubben Real Madrid för 43 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 405,65 miljoner kronor. Stjärnan som då var 24 år gammal spåddes som ung en mycket framgångsrik framtid, i klass med Ronaldinho bland annat, men lyckades aldrig riktigt infria dessa förväntningar. Tiden i Real Madrid följdes upp av ytterligare ett misslyckande i Premier League och lämnade fyra år senare för spel med italienska klubben Milan.

Idag spelar den 31-årige anfallaren, med 97 landskamper på meritlistan, för kinesiska Guangzhou Evergrande.

9. Andriy Shevchenko, Chelsea (från Milan) – 43,4 miljoner euro

Den ukrainske anfallsstjärnan Andriy Shevchenko blev sommaren 2006 klar för den engelska storklubben Chelsea. Prislappen för den då mycket fruktade målskytten från italienska storklubben Milan landade på 43,3 miljoner euro, vilket i svensk valuta idag blir 408,48 miljoner kronor. Tillvaron blev dessvärre inte i London densamma som i Milano för anfallaren som på 48 matcher bara mäktade med nio gjorda mål i Premier League, innan han två år senare återvände till Rossoneri på lån.

I juli 2012 rundade den ukrainske stjärnan av sin karriär i Dynamo Kiev efter att han spelat hemma-EM 2012, bland annat med två mål i segermatchen mot Sverige i mästerskapet. Totalt blev det 48 landslagsmål på 111 matcher för den ukrainska legendaren. Se & Spela på fotboll live =>

8. Juan Mata, Manchester United (från Chelsea) – 44,73 miljoner euro

Den 27-årige spanjoren Juan Mata som fortfarande idag spelar för Manchester United, ramlar in på en åttonde plats i historien gällande de dyraste värvningarna av en Premier League-klubb någonsin. Kostnaden som The Red Devils fick betala till hans förra klubb Chelsea blev 44,73 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 421,97 miljoner kronor.

Den tidigare Valencia-spelaren, med rötter i Real Madrids ungdomsled, är numer 27 år gammal och står under kontrakt till 2018. Hittills har det blivit 50 matcher för Manchester-klubben, med 16 mål och nio målgivande passningar som resultat.

7. Sergio Agüero, Manchester City(från Atlético Madrid) – 45 miljoner euro

Den argentinske anfallsstjärnan Sergio Agüero är idag en av Premier Leagues bästa spelare, kanske till och med den bästa anfallaren av dem alla. Han är också den sjunde dyraste spelaren att köpas av en Premier League-klubb genom tiderna. Inför säsongen 2011/2012 köptes en då 24-årige anfallare från den spanska klubben Atlético Madrid, där han fått ett stort genombrott, för att testa lyckan i England. Och summan som klubben fick betala för stjärnan var 45 miljoner euro, det vill säga 424,52 miljoner kronor.

Väl spenderade pengar måste vi ändå säga nu i efterhand. Den numera 27-årige anfallaren har hunnit med att ta hem Premier League två gånger med Manchester City och har totalt gjort 107 mål på 164 matcher för storklubben. Förra säsongen blev det till och med skytteligaseger på 26 gjorda mål för argentinaren.

6. Rio Ferdinand, Manchester United(från Leeds) – 46 miljoner euro

Den sjätte dyraste värvningen genom tiderna av en Premier League-klubb är från sommaren inför säsongen 2002/2003. Storklubben Manchester United mäktade nämligen då med en rejäl värvning från dåvarande ligakonkurrenten Leeds United som fick 46 miljoner euro, det vill säga 433,95 miljoner kronor, för engelsmannen Rio Ferdinand. Och mittbacken som blev en profil för den engelska storklubbens defensiv, hann med under sin karriär att bland annat vinna Premier League sex gånger och dessutom Champions League en gång.

I juli 2014 lämnade han för spel med Queens Park Rangers, innan han sommaren därefter tog beslutet att lägga skorna på hyllan. Det blev totalt 451 matcher för Manchester United, med åtta gjorda mål samt åtta målgivande passningar.

Premier Leagues dyraste spelarköp

5. Christian Benteke, Liverpool (från Aston Villa) – 46,5 miljoner euro

Den första av två värvningar från sommaren 2015 som tar sig in på listan är den belgiske landslagsmannen Christian Bentekes övergång från Aston Villa till anrika storklubben Liverpool. The Reds fick betala 46,5 miljoner euro, det vill säga 438,67 miljoner kronor, för den målfarlige anfallaren som nyligen signerade ett avtal som sträcker sig till sommaren 2020.

24-åringen har hittills i karriären mäktat med sju landslagsmål på 24 matcher och totalt blev det 101 matcher och 49 mål samt 13 assist för Aston Villa. Lyckas han uppnå samma facit i Liverpool?

4. Mesut Özil, Arsenal(från Real Madrid) – 50 miljoner euro

Den tyske landslagsstjärnan Mesut Özil tar sig in på denna listan som de fjärde dyraste spelaren att köpas av en engelsk klubb genom tiderna. Den bollskicklige mittfältaren lämnade Real Madrid för spel med Premier League-klubben Arsenal sommaren 2013 och kostade då The Gunners 50 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 471,69 miljoner kronor. Tysken spelar än idag på Emirates Stadium och har fått fira FA-cuptiteln två säsonger i rad.

Hittills har det annars blivit 72 matcher för London-klubben, med tolv mål och 23 målgivande passningar. Han är än idag den dyraste värvningen Arsenal gjort någonsin och har dessutom under tiden i Arsenal hunnit med att vinna VM-guld med det tyska landslaget förra sommaren.

premier league dyraste värvningar

3. Fernando Torres, Chelsea(från Liverpool) – 58,5 miljoner euro

Den tredje dyraste värvningen genom tiderna av en Premier League-klubb är gällande den spanske anfallaren Fernando Torres. Efter ett stort genombrott i Atlético Madrid samt fina insatser i Premier League-klubben Liverpool, köptes han i augusti 2014 av ligakonkurrenten Chelsea för den hiskeliga summan 58,5 miljoner euro, det vill säga 551,88 miljoner kronor. Denna övergång skapade stor irritation hos The Reds supportrar men tillvaron blev inte heller särskilt lyckad i nya klubben för spanjoren. Se & Spela på fotboll live =>

Sommaren 2014 lånades slutligen stjärnan ut till Milan, innan han ett halvår senare återvände hem till Atlético Madrid. Det blev totalt 172 matcher i The Blues, med 45 gjorda mål samt 35 målgivande passningar.

2. Raheem Sterling, Manchester City(från Liverpool) – 62,5 miljoner euro

Efter Fernando Torres så fortsätter vi på listan med temat ”att lämna Liverpool och bli hatad”. Den näst dyraste värvningen av en Premier League-klubb genom tiderna har nämligen Manchester City stått för denna sommaren, när de köpte loss spelaren Raheem Sterling från Liverpool för galna 62,5 miljoner euro, en summa som i svensk valuta landar på 589,61 miljoner kronor. Manchester City har uttryckt stort förtroende för spelaren som redan har debuterat i klubben och även i landslagssammanhang för England.

20-åringen mäktade totalt i Liverpool med 23 mål och 25 målgivande passningar på totalt 129 matcher.

1. Angel Di Maria, Manchester United (från Real Madrid) – 75 miljoner euro

Den dyraste spelaren att köpas av en klubb i Premier League genom tiderna är en spelare som värvades inför förra säsongen, 2014/2015. Den argentinske stjärnan Angel Di Maria lämnade Real Madrid efter att spanjorerna tagit hem Champions League-titeln och Argentina tagit sig till VM-final, för spel med Manchester United. Affären landade på summan 75 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 707,54 miljoner kronor.

Den första säsongen på Old Trafford har dessvärre inte blivit vad Louis van Gaal och de andra förväntat sig för stjärnan. Han har gjort 32 matcher för The Red Devils hittills, med fyra gjorda mål samt tolv målgivande passningar. Detta svaga facit kan nu dessutom leda till en försäljning i sommar. Han uppges nämligen närma sig en övergång till Paris Saint-Germain.

Vad tror ni? Blir han kvar eller inte? Se & Spela på fotboll live =>

Leave a Comment