Resultaten så här långt och prognoser i Fotbolls EM 2021!

Fotbolls-EM tillhör helt klart de allra största internationella sport evenemangen. Denna artikel kikar närmare på de olika ländernas prestationer så här långt och gör kvalificerade prognoser om vilka lag som har bäst möjligheter att kvalificera sig vidare i turneringen. Med ett blå gult hjärta så analyserar texten givetvis Sveriges insats i premiärmatchen mot Spanien och chanserna för det svenska laget att ta sig vidare i turneringen.

Italien imponerar med två raka segrar

Bollen är rund och därför kan till och med de mest osannolika och oddset fotboll resultat bli verklighet under ett dramatiskt fotbolls-EM. Lag som är nederlagstippade kan överraska medan favorittippade lag kan misslyckas med att leva upp till de högt uppskruvade förväntningarna. Topplaget Italien har imponerat så här långt i turneringen med två raka 3-0 segrar mot Turkiet och Schweiz. Oavgjort mot Wales räcker för att italienarna skall säkra sin gruppspelsseger. Med två raka förluster och en målstatistik på 0-5 så ser det mörkt ut för Turkiet. I nuläget så ser det ut som Wales säkrar sig andraplatsen i gruppen men schweizarna har fortfarande chansen att utmana Wales och följa med italienarna till slutspelet.

Sveriges insats och chanser

Det svenska fotbollslandslaget fick en riktigt bra start i turneringen och lyckades spela oavgjort 0-0 mot ett stjärnspäckat och favorittippat Spanien. Bäste svensk på planen var helt klart målvakten Robin Olsen som bjöd på flera enastående räddningar. Med speciellt den matchavgörande enhandsräddningen på den spanske spelaren Dani Olmos nick samt räddningen på Gerard Morenos nick på tilläggstid så är det helt klart Olsens fenomenala insats som säkrar en viktig poäng åt det svenska laget efter den första matchen. I nuläget så leder Slovakien i Sveriges grupp efter en 2-1 seger mot Polen. Men oavgjort mot topplaget Spanien betyder att Sverige har bra chanser att kvalificera sig vidare i turneringen. I nästa match möter svenskarna Slovakien och därefter Polen. Både Slovakien och Polen är lag som Sverige bör kunna besegra. Med ett starkt försvarsspel så kan Sverige fokusera på att förbättra sig offensivt. Åtminstone en seger mot polackerna eller slovakerna kan räcka för att skicka svenskarna vidare till nästa runda i EM tillsammans med spanjorerna.

”Dödens grupp” med Frankrike, Portugal och Tyskland

I den stentuffa ”dödens grupp” F tävlar de stjärnspäckade storlagen Portugal, Frankrike och Tyskland mot varandra tillsammans med stackats Ungern. De regerande världsmästarna Frankrike inledde med en övertygande 1-0 seger mot Tyskland. Fransmännen var det klart bättre laget och fick dessutom hela två mål bortdömda. Tyskarnas insats var blek och ovanligt ineffektiv. Tysklands spel behöver förbättras avsevärt om tyskarna skall ha en chans att kvalificera sig vidare från denna tuffa grupp. Den portugisiske storstjärnan Cristiano Ronaldo ledde sitt Portugal till en 3-0 seger mot Ungern i Budapest med sina två mål. Det återstår att se hur de regerande europamästarna Portugal kommer att lyckas mot de rivaliserande storlagen Frankrike och Tyskland. I nuläget ser Frankrike och Portugal hetast ut men man skall aldrig räkna ut ett storlag som Tyskland.

Våra nordiska grannar Danmark och Finland

I det nordiska derbyt i Köpenhamn så vann Finland med 1-0 mot ett traumatiserat Danmark vars storstjärna Christian Eriksen fick akut föras till sjukhus efter kollaps och hjärtstopp. Marginalerna var definitivt inte på danskarnas sida som dessutom missade en straffspark. Trots en tuff start så förbättrades Danmarks chanser att kvalificera sig vidare i turneringen efter att Ryssland besegrade Finland med 1-0. Danmark ställs härnäst mot ett starkt Belgien och därefter väntar Ryssland. Oavgjort mot Belgien och seger mot Ryssland kan räcka för Danmark och kvalificera sig från gruppspelet. Men utan storstjärnan Eriksen så blir det antagligen tufft för danskarna att nå långt i årets turnering.

England besegrar Kroatien                                                                       

England inledde fotbolls-EM genom att besegra VM-finalisten Kroatien med 1-0. I andra matchen blev det ett oavgjort med Skottland, men de har fortfarande chansen att kvalificera vidare. Däremot så är det högst tveksamt om engelsmännen har det som krävs för att nå hela vägen fram till finalen. Tjeckien besegrade Skottland med 2-0 och har bra chanser att bli det andra laget som går vidare från denna kvalifikationsgrupp. Det är naturligtvis alldeles för tidigt för att räkna ut ett Kroatien som i sina allra bästa stunder kan nå hela vägen fram till final.

Nederländerna och Österrike inleder starkt

De fotbollstokiga Nederländerna besegrade Ukraina i Amsterdam med 3-2 i en målrik och dramatisk match i grupp C. Holländarna tog ledningen med 2-0 i vad som inledningsvis såg ut att bli en odramatisk match. Men Ukraina kämpade sig tillbaka i matchen och lyckades kvittera till 2-2. De rutinerade holländarna säkrade sig dock en seger genom att göra ett avgörande mål med endast fem minuter kvar av ordinarie speltid. I den andra matchen vann Österrike med 3-1 mot Nordmakedonien. Nederländerna och Österrike är klara favoriter i denna grupp. Holländarna har tidigare vunnit fotbolls-EM men det är osäkert hur långt Nederländerna kan nå i denna turnering med så många starka lag som gör upp om EM-titeln. Holländarna spelar traditionellt en offensiv och underhållande fotboll men måste fokusera på att förbättra sig försvarsspel om de skall kunna nå långt i år.

Leave a Comment