Gruppspelsmatcherna vi längtar efter i EM

Det är snart dags att ta sikte på det kommande Europamästerskapet inom herrfotboll. Vi tar därför en närmare titt på de tuffa matcher som väntar Sverige, men också övriga spännande gruppspelsmatcher innan turneringen skiftar över till slutspel.  

Fotbollsmästerskap innebär förstås en sportslig högtid med mängder av höjdpunkter. Det är också en speciell tid där nationer förenas och bultar för en och samma sak. Vill du göra den ultimata uppladdningen inför EM 2020 som nu blivit EM 2021? Snart är det dags för EM 2024. Då hittar du gott statistik, tabeller, odds och mycket mer på Fotbollidag.se. Tills vidare kikar på de största gruppspelsmatcherna!

Tuff grupp väntar Sverige

I ett slutspel kan precis allting hända – men innan Sverige kommer så långt måste de se till att passera tuff grupp E, som på förhand förväntas avgöras i sista omgången.  Inledningsvis möter Sverige gruppfavoriterna Spanien. Därefter väntar en på pappret betydligt enklare match mot Slovakien och slutligen jämbördiga Polen.

Sverige har under Janne Andersson visat att de kan slå vilket motstånd som helst och av den anledningen finns en förhoppning om att Blågult ska kunna rubba Luis Enriques lag. En seger i premiären mot Spanien skulle innebära att en vinst mot Slovakien räcker för att ta dem vidare. En torsk i premiären sätter istället stor press på Sverige och bäddar för rysare mot Polen.

Gott om toppmatcher

Grupperna i EM 2021 är upplagda för flera storslagna möten. Första stora premiärmatchen är den mellan Ryssland och Belgien. Medan Belgien har betydligt mer talang i truppen har ryssarna fördelen att få spela hemma på Sankt Petersburg-stadion.

I grupp D ställs England och Kroatien emot varandra i sina första matcher. En match som sätter tonen för båda lagens strävan om att uppnå stora saker under mästerskapet. England hålls inför EM som favoriter att kamma hem guldet och vill inte få en haltande start mot Kroatien som lyckades ta sig hela vägen till finalen mot Frankrike i VM 2018.

Senare möter England Skottland som nu tagit sig till deras första stora mästerskap på 22 år. Matchen på Wembley blir den 115:e drabbningen länderna emellan. Av dessa har England vunnit 48 stycken och Skottland 41 stycken. Historiken säger med andra ord överraskande resultat mycket väl kan inträffa.

Dödens grupp

Vad vore ett mästerskap utan en grupp där minst en titan måste ryka falla? Grupp B i EM 2021 är en av de tuffaste grupperna under de senaste tjugo åren. Här möts nämligen Tyskland, Frankrike, Portugal och Ungern. Först ut är matchen mellan Portugal och Ungern följd av Frankrike-Tyskland. Sällan har det varit så viktigt att slå sina första motståndare och få en bra start på mästerskapet.

Gruppspelet i EM 2021 pågår mellan 11:e – 23:e juni. 26:e juni – 11:e juli pågår slutspelet. Samtliga matcher visas på C More och TV4.

Leave a Comment