Kärlek till fotboll på och utanför planen

Photo by stux, Pixabay License 

Enligt undersökningen SportNavigatorn som företaget Upplevelseinstitutet gav i uppdrag att genomföra år 2018 är fotboll den populäraste idrotten hos Sveriges befolkning. Personer i åldern 15 och år uppåt deltog i undersökningen som visade att det råder ett ökande glapp mot andra idrotter vad gäller popularitet, främst bland ungdomar i åldersspannet 15–29. Enligt Andreas Andersson, mediechef på Upplevelseinstitutet är en av förklaringarna att idrottsintresserade har tillgång till internationell toppfotboll året runt såväl medialt som besökarmässigt.

Ovanstående uppgifter stöds vidare av tittarsiffrorna från förra årets fotbolls-VM som hölls i Ryssland mellan den 14 juni och 15 juli. Enligt Dagens Medias siffror satt sammanlagt nästan 8 miljoner personer fastklistrade framför tv:n för att följa minst en av matcherna under mästerskapet. Siffran gäller det linjära tittandet, live, och förskjutet livetittande som ägt rum under matchdagen. Det tål att nämnas att siffrorna troligen är betydligt högre om en räknar in tittande från diverse officiella och inofficiella streamingsajter.

Avslutningsvis tyder de astronomiska summor i form av arvode och sponsorintäkter som mottas av några av världens största fotbollsspelare på den enorma genomslagskraft som fotbollen har på den internationella idrottsarenan. År 2018 tjänade exempelvis Messi ungefär 1,3 miljarder svenska kronor under säsongen vilket gjorde honom till världens mest välbetalda spelare. På en hedervärd och föga blygsam andraplats hamnade Real Madrids Cristiano Ronaldo som tjänade cirka 975 miljoner kronor, därefter följde Neymar.

Sveriges mest populära idrotter

Photo by Kelvin Stuttard, Pixabay License

För den som inte haft turen att födas med och förädla de atletiska talanger som krävs för att spela på proffsnivå, men som ändå hyser en djup passion för fotbollen, finns det lyckligtvis alternativ för att få utlopp för idrottsglädjen. I den här artikeln tipsar vi på Fotboll idag dig om olika sätt att tygla fotbollsfebern även om du inte kickar fotboll som han Zlatan.

Det finns en rad alternativ online för den som ensam eller tillsammans med vänner vill spela en match. Spelar du FIFA kan du, enligt EA Sports hemsida, med de allra nyaste spelen styra spelet på planen in i minsta detalj vad gäller allt från nya taktiker till innovativ bolltouch. Du kan dessutom välja spelare som bland annat Neymar Jr som lånespelare i upp till 10 matcher. Vill du ha fotbollsspänning i en annorlunda men tillika interaktiv tappning väljer du istället att göra mål med Stars Lineup, ett annat spel på online med fotbollstema och progressiv jackpot.

Ett annat effektivt sätt att få din väl beskärda del av fotboll är att åka på en fotbollsresa. Som tidigare nämnts har fotbollen en rad fördelar i förhållande till andra sporter, bland annat att matcher på olika nivåer och i olika länder och ligor pågår året om och inte enbart är säsongsbaserade. Detta innebär att du som är ressugen och fotbollstokig kan slå två flugor i en smäll och uppleva den storslagna atmosfären på en europeisk (eller varför inte sydamerikansk) arena genom några enkla knapptryck. I sammanhanget kan tipsas om fotbollsresa.nu som är en jämförelsesajt för fotbollsresor. Här hittar du priser på fotbollsbiljetter- och resor som samlats från en rad svenska arrangörer vilket gör det enkelt att söka och boka baserat på favoritland-, lag- eller liga. Här finns såväl enkla matchbiljetter som paket där hotell och flyg ingår. Vem tackar exempelvis nej till att möta våren i vackra, kosmopolitiska Barcelona för att samtidigt se FC Barcelona spela på hemmaplanen Camp Nou?

Avslutningsvis finns för fotbollsfanet som inte nöjer sig med att vara åskådare till andras fintar och dribblar alltid alternativet att spela själv – oavsett kunskaps- och talangnivå. Det finns en mängd olika klubbar, hobby- och korplag runt om i Sverige idag, där såväl män som kvinnor och ungdomar i olika åldrar samlas för att dela spelglädjen med varandra och där inget annat än endorfiner och en kul stund på plan står på spel. Vi rekommenderar att du undersöker vilka alternativ som finns tillgängliga på just din ort och att du ansluter dig, eller att du samlar ihop ett gäng vänner och spelar mer informellt och ”för skojs skull” på veckobasis.

Leave a Comment