Esport

Esport och fotboll

foto: bildbyrån

Esport – vad är det, hur ser man det och går det att spela på esport?

I denna artikel kommer vi gå igenom allt gäller esport och gaming. Oavsett vad du har för fråga eller funderingar kommer vi svara på det i denna artikel.

Esport drog igång i början av 2000-talet då spel som Counterstrike och DOTA var väldigt populära. Då samlades spelare på olika evenemang runt om i världen för att spela fem mot fem-matcher i de olika spelen. Med åren har scenen vuxit och nu har fotboll inom esport blivit populärt. De flesta spelar FIFA men vissa lag har även PES-lag, även om det är långt ifrån lika många. Varje land har sin egen lika och i Sverige drog man igång med eAllsvenskan 2019.

esport blir större för varje år som går och allt fler lag skapar lag för att konkurrera om titeln i varje liga. Det är endast en tidsfråga innan Champions League också drar igång med turneringar för att utse de bästa spelarna i Europa.

Esport i Sverige

Esport i Sverige är väldigt stort. Sverige var ett av de första länderna där esporten blev stor och uppskattad. Det var framför allt inom CounterStrike som var stort i Sverige. Nu är även de olika fotbollsspelen populära och det är bara en tidsfråga innan det blir ännu större.

Esport

eAllsvenskan – vad är det och hur spelar man på svensk esport?

eAllsvenskan är den svenska ligan där man spelar FIFA i esport. De flesta storlagen i Allsvenskan har ett lag även i eAllsvenskan och där gör lagen upp i vem som blir bäst. Serien fungerar som den vanliga Allsvenskan bara att dessa matcher avgörs framför tvn istället för på gräsmattan. Lag som Hammarby, AIK, Djurgården och Malmö FF har alla lag i eAllsvenskan och det är Malmö FF som vann den första upplagan någonsin (2019).

För att kunna streama den svenska ligan behövs ett konto och ett abonnemang. eAllsvenskan visas på Dplay vilket är samma tjänst som Allsvenskan och superettan. Du som tittare behöver alltså inte något annat abonnemang för att kunna följa matcherna som ditt favoritlag spelar.

Det är många spelbolag som erbjuder spel på eAllsvenskan. Framför allt Unibet då man är en storsponsor inom svensk fotboll.

Utländska ligor inom esport?

Om det finns andra ligor än den svenska när det kommer till fotboll och esport? Självklart finns det. Många av de stora ligorna har redan ligor och flera topplag har anslutit sig för att vara med. Bland annat finns eLaLiga i Spanien, eSerie A i Italien samt Virtual Bundesliga som är Tysklands svar på en liga inom esports.

Esport och fotboll - stream

Hur kan man se de utländska ligorna?

Det finns flera olika sätt att se de olika ligorna och turneringarna. Vissa går att se gratis, andra kräver konto och vissa behöver man betala för att kunna få tillgång till. Streamingtjänsten Twitch är tillgänglig för alla och det kan ibland krävas ett gratiskonto för att kunna se matcher och events. Det går att skänka pengar till olika kanaler och streamers för att visa uppskattning. Det är dock inget krav och det går att se event utan någon betalning alls. Det kostar inte heller någonting att se matcher via de olika bettingbolagen som finns i Sverige. Det är främst bolag som Unibet, bet365 och betway som satsar på marknader och spel på esport. Där kan du streama under tiden som du spelar på matchen eller gör något annat. Det går att se och spela på esport via dator, mobil eller surfplatta via spelbolagens appar eller anpassade hemsidor. Om du är intresserad av den tyska ligan krävs det ett abonnemang hos Viaplay. Där ser du både Bundesliga och Virtual Bundesliga. Sändningarna fungerar som vid vilket annatsportevenemang som helst. Du kan självklart se matcherna på smart-tv, mobiltelefon eller surfplatta. Alltså på alla enheter där Viaplay har en app, vilket är många.

Tablå för matcher

Nedan ser ni matcherna som spelas idag och två dagar framåt i FIFA. Som ni ser är det väldigt många matcher som spelas och det startar matcher nästan dygnet runt. Det gör att det alltid finns någon eller några turneringar att följa även om du skulle vara uppe sent eller vakna tidigt och känna suget efter en match eller en turnering.

Det finns självklart fler turneringar än nedanstående. Dessa är dock några av de största och mest underhållande ligorna och landen som tas med.

Spela på esport – vilka sidor erbjuder spel på FIFA och PES?

Hur gör man för att spela och lägga bet på esport när det kommer till fotboll? Det är enkelt att spela när det kommer till esport och spel som FIFA eller PES. Det fungerar nästan likadant som när du spelar på en vanlig fotbollsmatch. Antalet marknader är lite mer begränsade men över lag är det samma marknader och procedurer som gäller.

Det finns flera bettingbolag som rekommenderas när det kommer till att spela på esport. Det är främst Pixelbet som gäller när det kommer till esport Därefter är även Unibet, bet365 och betway som är populära när det kommer till att spela på olika matcher och turneringarna. Vissa av de visar även event vilket gör att du har allt på samma ställe. LeoVegas och Betsafe är även rekommenderade när det kommer till olika typer av sport.

Vi på Fotboll Idag hoppas att du nu fått svar på allt som gäller för att streama, betta och följa esport när det kommer till framför allt FIFA men även PES. Vi hoppas att du gillade innehållet.